Nenasilno.ba
default-logo

NA SILU ODVEDENE U ISIL? Naše kćeri i sestre nemaju veze s terorizmom

FOTO: Reuters

One se očajnički žele vratiti, bile se prisiljene otići u rat jer su im muževi bili radikalizirani. Spremne su i suočiti se s mogućim optužbama ako bude trebalo, kazala je Reutersu Senija Muhamedagić iz Cazina

I dalje je nepoznato što će se točno dogoditi s bh. državljankama, udovicama terorista ISIL-a, koje se trenutačno nalaze u izbjegličkim kampovima u Siriji.

Neke od njih nedavno su uputile pismo javnosti u kojem mole bh. vlasti da im omoguće povratak u BiH, te su izrazile spremnost stati pred sud ukoliko im se dokaže da su sudjelovale u bilo kakvim terorističkim aktivnostima na području koje je kontrolirao ISIL.

Samo da se vrate žive

Istovremeno, tri žene iz BiH udružile su snage i svim silama nastoje izvući članove svoje obitelji iz Sirije. Razgovarale su s novinarima agencije Reuters i ustvrdile kako su njihove kćeri prisilno odvedene u ISIL, jer se nisu mogle suprotstaviti svojim muževima, koji su se radikalizirali i priključili terorističkim postrojbama.

-Kada je izbio rat u Siriji 2011. godine, neki muškarci iz BiH pridružili su se ISIL-u  u Siriji i Iraku. Ali, naše kćeri i sestre koje se nalaze u Siriji s devetero djece nisu imali nikakvu ulogu u vojnom smislu. Naš jedini cilj je da svoju djecu dovedemo žive kući i da završimo ovu agoniju, kazala je Reutersu Senija Muhamedagić iz Cazina, koja zajedno s još dvije žene iz BiH pokušava izvući svoju obitelj iz Sirije.

-One se očajnički žele vratiti, bile se prisiljene otići u rat jer su im muževi bili radikalizirani. Spremne su i suočiti se s mogućim optužbama ako bude trebalo, kazala je Muhamedagić.

Alema Dolamić čija je sestra ostala udovica s troje djece nakon što joj je muž poginuo 2017. u borbama, kreirala je zatvorenu facebook stranicu za ljude sa zapadnog Balkana čiji se članovi obitelji nalaze u Siriji. Stranica služi za razmjenu informacija o preživjelima i njihovim kretanju.

-Već pet godina pokušavam sve što mogu da im pomognem. Praktički više nemam svoj život, kazala je Dolamić za Reuters čije je novinare primila u svom domu blizu Tešnja.

-Pokušavam zamisliti ponovno okupljanje naše obitelji, zamišljam djecu, ali to zasada izgleda nezamislivo, kazala je pokazujući slike djece iz Sirije

Prema obavještajnim službama u BiH, od 2012. do 2016. godine 241 odrasla osoba i 80 djece napustili su BiH ili bh. dijasporu i otišli u Siriju i Irak, gdje je rođeno još 150 djece.

Oko 100 odraslih osoba, uključujući 49 žena, ostalo je tamo dok je najmanje 88 ubijeno ili umrlo. Oko 50 se vratilo u Bosnu, uključujući sedmero djece.

-Osjećam se užasno, jadno, jer djeca nisu kriva, djeca nisu imala izbora, rekla je treća žena iz Sarajeva, čekajući odluku bh. vlasti o eventualnom povratku njezine 22-godišnje kćeri i dvoje djece iz Sirije.

“Svaki dan mislim, Bože moj, kad će ovo moje dijete doći, kad ću je vidjeti, zagrliti, osjetiti Nije više važno što će se poslije toga dogoditi. Samo da dođu kući, kazala je novinarima Reutersa.

Čekanje

Tri žene napominju da već duže od godinu dana razgovaraju s policijom, sigurnosnim i obavještajnim agencijama i vladinim ministarstvima pružajući im informacije i dokumente u nadi da će se njihova djeca, za koju kažu da nisu uključena u bilo kakve vojne aktivnosti, vratiti.

Ali, kao i drugdje u Europi, bh. vlasti su sporo rješavale zahtjeve obitelji, a razlog je jasan – zabrinutost za sigurnost. Povratak članova obitelji radikalnih terorista koji su sudjelovali u neviđenim zlodjelima velik je sigurnosni izazov.

Na upit o deportaciji u BiH, Stručnjak za pitanja terorizma, profesor Vlado Azinović ističe kako je situacija sada komplicirana zato što se ti ljudi predaju kurdskim formacijama u Siriji.

„Oni nemaju državu niti formaciju s kojom možete pregovarati o deportaciji građana. Amerikanci se povlače iz tog dijela Sirije i pitanje je jesu li potencijali koji su bili na raspolaganju još uvijek tamo i tko može dovesti te ljude u BiH. Ukoliko dođu, čeka ih isto što i ove koji su se prije vratili. Razgovor, iskaz ranijih svjedoka i slijedi utvrđivanje postoje li elementi podizanja optužnice protiv tih ljudi, kaže Azinović.

Upozorenje

Stručnjak za pitanja terorizma, profesor Vlado Azinović, objavio je na Twitteru fotografije bh. državljana koji su se predali među kojima su Amir Selimović i Alija Keserović.

Selimović je poznat i po tome što je 2016. godine objavio videoporuku koju je uputio Bošnjacima.

U njoj je najavio da će vlastoručno zaklati svakog bh. muslimana koji je protiv tzv. islamske države. Selimović je 2016. godine u video-poruci prijetio i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću odrubljivanjem glave

Selimović je prijetio tada i novinarima u BiH, posebno Bošnjacima, koji su pisali protiv ISIL-a. Ukoliko bude isporučen Bosni i Hercegovini, čeka ga suđenje.

Vijest preuzeta sa portal Dnevni list”

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *