Nenasilno.ba
default-logo

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA: “MLADI PROTIV NASILNOG EKSTREMIZMA BANJA LUKA, 9.5.2018. u 12:00

U Banja Luci je 9. maja, sa početkom u 12:00 sati, u Međunarodnom press centru održana konferencija za medije, u okviru projekta “Mladi protiv nasilnog ekstremizma”.

 

Generalni menadžer PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko, Jasmin Jašarević, te Dejan Rađen, menadžer za omladinski rad,  prisutne predstavnike medija su upoznali sa dosadašnjim aktivnostima u okviru ovog projekta. Glavni cilj projekta je, kako je istakao Jasmin Jašarević, podržati i povećati učešće mladih u aktivnostima koje imaju za cilj sprječavanje nasilnog ekstremizma, tako što će se dati prioritet mehanizmima angažovanja na lokalnom i nacionalnom nivou, kako je navedeno u rezolucijama UN 2178 i 2250, te pružiti fizički, socijalno i emocionalno sigurno i podsticajno okruženje za učešće mladih žena i muškaraca u sprječavanju nasilnog ekstremizma.

Isto tako, novinari su upoznati sa on-line istraživanjem koje se trenutno provodi na području Bosne i Hercegovine, kojim se želi saznati zašto se mladi iz Bosne i Hercegovine odlučuju na pridruživanje ekstremističkim i radikalnim pokretima.

Anketu možete popuniti na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejFu-fQZ38NGjNev45zik2O1KHht-V48lyv6MXK8rNqdxWvA/viewform

 

Na konferenciji za medije najavljena je i međunarodna konferencija, koja će se održati u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH 12. juna ove godine, sa početkom u 10:00 sati. Konferencija ima za cilj okupiti relevantne aktere iz nevladinog i vladinog sektora, u cilju razmjene iskustava i ostvarivanja saradnje u cilju rada na prevenciji nasilnog ekstremizma medju mladima.

 

O konferenciji više uskoro na našoj stranici.

 

“Mladi protiv nasilnog ekstremizma” je partnerski projekat PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko, Omladinskog resursnog centra Tuzla i organizacije PAX iz Holandije. Projekat je podržan od Holandske ambasade i MATRA projekta.

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *