Nenasilno.ba
default-logo

Povodom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu, Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dao je izjavu za portal Klix.ba

“Zašto država dozvoljava registraciju ovakvih udruženja iz Višegrada?”


Foto: N. G./Klix.ba

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, komentirajući događaj u Višegradu, rekao u razgovoru za Klix.ba da je protiv retrogradnog djelovanja i da osuđuje ovakvu pojavu. No, istovremeno je postavio pitanje zašto ministarstva pravde dozvoljavaju registraciju ovakvih udruženja.

 

“U ovoj državi moramo donijeti zakone koji će tačno propisati kako i pod kojim uslovima se mogu registrovati razna udruženja. Ne može Ministarstvo pravde nekome odobriti da postane udruženje građana, a da mu onda Ministarstvo sigurnosti zabranjuje djelovanje. Ako neko udruženje izlazi van okvira zakonskog ponašanja, mora se reagovati i poništiti njegova registracija”, naglasio je Mektić.

Komentirajući prozivke određenih političkih stranaka i ličnosti te zahtjeve da Ministarstvo sigurnosti hapsi, Mektić je rekao da “političari na takav način upućuju na pogrešnu adresu”.

“Naravno da smo protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje. Ali dajte više da političari preuzmu bilo kakvu odgovornost, dajte donesite zakone. Ne možemo registrovati takva udruženja”, istaknuo je Mektić.

On je pozvao i druga udruženja koja su danas reagirala da budu objektivni u prozivanju upitavši zašto odmah nisu reagirali kada se znalo za registraciju retrogradnih udruženja.

“Javno pozivam Tužilaštvo BiH da reaguje, pozivam policijske agencije da reaguju. I da to uvijek čine kada neko poziva na nasilje”, poručio je aktuelni ministar sigurnosti BiH.

Inače, okupljanje četnika i njihovih simpatizera u cilju obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića gdje su odaslane četničke, kao i poruke koje su uznemirile bh. javnost, izazvalo je niz reakcija.

Tako je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tražio hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori ovog fašističkog postrojavanja.

 

(Preuzeto sa portal Klix.ba)

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *